Soms spot je er eens eentje. In een museum, op Funda, in een interieurblad of bij je baas thuis. Van die originele designstoelen die je ogen uit hun kassen laten rollen of je even laten gniffelen omdat ze allesbehalve gewoontjes zijn. Wij gingen op onderzoek uit en hebben de meest opvallende en gekste designstoelen voor je op een rij gezet. Inclusief juicy details.
1. De lippenbank van Dalí
Het was Salvador Dalí die in 1972 met deze opvallende bank op de proppen kwam, gebiologeerd door de vorm van de lippen van actrice Mae West. Hij doopte de bank DaliLips en het origineel is nog altijd te bezichtigen in de Mae West kamer in het Dalí Museum in het Noord-Spaanse Figueres. Blijf je liever dichter bij huis? Dan kan je de bank ook bekijken bij Museum Boymans Van Beuningen in Rotterdam.
Meubelleverancier Tjinco, die meubels en producten creëert voor de (semi) openbare ruimte, maakte later een kunststof remake van de unieke DaliLips. Deze kun je vullen met water of zand, zodat hij helemaal hufterproof is. Uiteraard is de bank alleen in sensueel knalrood te krijgen. Iets voor bij jou in de tuin?
2. Hortensia Fauteuil
Deze bloeiende hortensia is voor ontwerper Andrés Reisinger het antwoord op de vraag ‘wat zou de zachtste plek op aarde zijn om op te rusten?’. Zijn bedachte Hortensia fauteuil ging direct viral op Instagram en er werden in notime drie orders geplaatst. Voor een digitale stoel die in ’t echt nog niet bestond! Dat vroeg om een producent, die zijn 3D-render tot leven kon brengen.
Samen met textielontwerper Júlia Esqué bootste hij het donzige en luchtige uiterlijk van de zachte bloemblaadjes na. In 2019 kwam hun eerste designstoel met 30.000 lasergesneden blaadjes op de markt als limited edition. Het duo wilde echter dat we er allemaal van kunnen genieten, dus samen met Moooi brachten ze de dromerige stoel op de algemene markt. Nu zouden wij een aanschafprijs van vijfduizend euro niet direct ‘vriendelijk, zacht en comfortabel voor iedereen’ noemen, maar mooi is-ie wel. Eerlijk is eerlijk.
3. Joe baseball armchair
Voor iets meer dan tien ruggen, word je op handen gedragen. Of eigenlijk op een honkbalhandschoen.
Loungestoel Joe is in 1970 ontworpen door een architectentrio voor het Italiaanse Poltronova, om de legendarische Amerikaanse honkbalspeler Joseph Paul “Joe” DiMaggio te eren. De oversized baseballhandschoen wordt gemaakt met de hand en van het soepelste leer, net als een echte baseballhandschoen. Opvallende details zijn de vliezen tussen de duim en wijsvinger en de veter langs de basis van de handschoen. De stoel reageert op het gewicht en de beweging van degene die erop zit en vormt zich naar je lichaam. Lekker!
4. Knotted chair
Vanaf nu vind je macramé nooit meer suf. En dat is dankzij Marcel Wanders, die deze iconische stoel ontwierp in 1996 en zich liet inspireren door de handwerktechniek van je oma.
Hij maakte een frame van carbon en verzon iets met epoxyhars, waardoor het geknoopte touw stevig genoeg werd om op te zitten. Vervolgens liet hij de zwaartekracht bepalen hoe de uiteindelijke vorm zou worden. En met succes: de stoel wordt dagelijks door veel mensen bewonderd in o.a. ons eigen Museum Boijmans van Beuningen en the Museum of Modern Art in New York. De designstoel is ook te koop. Voor zo’n 3600 euro is deze combi van ambachtelijk handwerk en hightech technologie van jou.
5. Wiggle side chair
Toen een groep wetenschappers van NASA een meeting in de studio van artiest Robert Irwin plande, werd architect Frank Gehry gevraagd de ruimte een snelle make over te geven. Hij kreeg echter een petieterig budget mee, dus kwam op de proppen met iets simpels: zitmeubels gemaakt van resten karton. Want ja, dat had hij nog liggen in zijn atelier…
“Door de kartonlagen in verschillende richtingen te gebruiken, krijgt het papier genoeg stevigheid om een kleine auto te dragen’, vertelde Gehry in 1972 aan de media. Cardboard is bovendien duurzaam, je kunt er vele vormen van maken, het heeft geen afwerking nodig en heeft een geluiddempend effect. Met Irwins hulp maakt Gehry dus ook nog even wat meubeltjes voor zijn kantoor, wat even later leidde tot een complete collectie planken, side tables én deze Wiggle Side Chair. In 1982 zijn de rechten van deze Easy Edges series in handen van Vitra beland, waar je de Wiggle kunt kopen voor ongeveer duizend euro. Koopje toch, voor een stuk golfkarton?
Vind jij dat er een opvallende of gekke designstoel ontbreekt in onze top 5. Laat het ons weten in de comments hieronder en wie weet breiden we onze lijst uit.