Kleurrijk. Origineel. Met oude meubels of materialen die een nieuw leven krijgen. Dat hebben zo ongeveer alle door Stéphanie Parein ontworpen huis- en hotelinterieurs met elkaar gemeen. Lees hier meer over haar werkwijze, voorkeur voor unieke stoffen en bekijk haar laatste ontwerpen voor Yust Housing in Luik en hotel WorkNomads in Sofia. Wat een plaatjes!
Kleine en grote projecten
Sinds 1989 is Stephanie actief als interieurstylist. Ze ontwerpt huizen, appartementen, buitenverblijven en de laatste tijd meer en meer hotels. “Of het project nu klein of groot is, het heeft beide zijn charme. Bij privé woningen heb ik echt persoonlijk contact met de klant. Dan gaan we samen kunst kopen bijvoorbeeld. En zijn de projecten groter, zoals bij Yust Housing, dan heb je met een hele ploeg te maken. Ik werk dan samen met architecten, technici, tekenaars en andere zzp’ers. Ook leuk!”
Auditorium Yust in Luik
“Om maar meteen op dit project in te gaan, Yust in Luik is geen gewoon hotel maar co-housing. Mensen wonen hier voor maximaal een jaar en huren een gemeubileerd appartement inclusief inventaris. Iemand die bij Yust werkt kwam met de naam nofruit aanzetten. Hij had zelf zitkussens in de eetkamer van nofruit en zodoende ben ik voor de kussens in het auditorium van Yust bij nofruit gaan kijken.
Qua stoffen had ik veel keuze. Omdat het auditorium een tamelijk koele kamer is met veel ramen, mochten de kussens wel een beetje knallen wat mij betreft. Sowieso houd ik van strepen, dus mijn oog viel op streeppatronen. De bordeauxrode streep die het geworden is, valt op maar niet té. De stof heeft wel kleur, maar is toch sober genoeg voor een algemene ruimte. Voor het Yust restaurant koos ik bordeaux-oranje. Donker genoeg, zodat de stof niet te vlug vuil wordt.”
Trendsetter in Sofia
“Aan Yust heb ik ook mijn recente opdracht in Bulgarije te danken. Een Belgische dame met meerdere bedrijven in Sofia had de wens een hotel te openen in deze stad. Ze kende het concept van Yust, iets wat ze in Sofia nog niet hadden maar wél nodig hadden wat haar betreft. Ze kocht een hotel en liet mij het restylen en inrichten. Het is nu naast een hotel ook een co-working place en restaurant met rooftop. Heel het restaurant op de twaalfde verdieping is voorzien van nofruit kussens. Ook bij binnenkomst zie je meteen de kleurrijke kussens liggen bij de receptie.”
Van België naar Bulgarije
“Wat typerend is voor deze opdracht – en sowieso voor mij – is het gebruik van vintage meubels en unieke decoratiestukken. Veel spullen kocht ik op vlooienmarkten, in antiekzaken in Nederland en bij groothandelaars in België. Naast design stoelen brachten we ook buffetkasten en zelfgemaakte lampenkappen van Lamps by Jacqueline van België naar Bulgarije.
Ik houd van spullen die je nergens standaard kunt kopen, maar die origineel en speciaal zijn. Klanten vragen daar ook echt om en komen om deze reden naar mij. Altijd kijk ik hoe ver ik kom met de spullen die er al zijn. Oude tapijten bijvoorbeeld geef ik regelmatig een nieuw leven. En om het unieke maatwerkkarakter kies ik voor nofruit, dat mag duidelijk zijn.”
Opvallende kleuren en dessins
“Terug naar Sofia. Op de muren en tapijten zaten veel terracottakleuren, dus die kleuren komen terug in de stoffen. Ik heb er wat extra zeekleuren bij gekozen. Ik wilde geen effen stoffen maar liever een motief, dit in verband met vlekken. Nofruit adviseerde me deze en ik was er aardig snel uit.
De kussens bij de receptie hebben een andere kleur dan die in het restaurant, maar het is wel dezelfde soort stof. Vaak koop ik mijn stoffen ook bij kledingmakelaars, omdat je dan echt een stof koopt die niemand anders heeft. Zeker bij grote projecten waarbij je veel repetitie hebt, zijn fantasiestoffen leuker dan steeds dezelfde. Op alle bedden in de 120 kamers hier liggen nu verschillende kussens die ik speciaal heb laten maken. Van die gekleurde Marokkaanse kussens weet je wel. Zo voelen mensen die hier logeren zich lekker thuis en geen nomad.”
Europa ontdekken
Naast België en Bulgarije vind je Stephanies interieurontwerpen in meer landen. Bij hotel Montagne Alternative in Zwitserland, het Kook hotel in Tarifa en hotel New Life in een nationaal park in Portugal bijvoorbeeld. “Ik werk meestal voor Belgische investeerders en met lokale architecten en aannemers. Mijn allereerste internationale ervaring was Zwitserland, daar mocht ik oude chalets pimpen.
Het leuke aan mijn werk is dat ik steeds met nieuwe klanten en plaatsen te maken heb en dat klussen variëren van particuliere huizen tot 120 hotelkamers. Ik reis zo veel dat vrienden mijn bedrijfsnaam Spin inmiddels vertalen als Stephanie Parein International in plaats van Stephanie Parein Interiors!”
Zetelverslaafd
De oplettende lezer had het al in de gaten, Stéphanies voorkeur gaat uit naar vintage en kleur. Ook in haar eigen woning vind je veel waardevolle vondsten terug. “Ik houd enorm van veranderen. Regelmatig zegt mijn echtgenote: ‘Alé, weer ene nieuwe zetel?’ Die heb ik dan weer ergens gevonden en die moet mee naar huis.
Er zijn meubelen die ik nooit ga wegdoen, zoals de eettafel die ook vergader- en werktafel is. En ooit nam ik een zetel mee bij een klant die hem niet meer nodig had. Hij is meer dan 60 jaar oud en ik liet hem volledig omtrekken met nieuwe stof. Als nieuw is-ie nu.”
Meer zien van Stéphanie Parein, kijk dan eens op haar Instagram account.