Tips tuinarchitect Huib Schuttel

tips tuinarchitect

Van kleine patiotuinen in de binnenstad tot grote tuinen van villa’s in het buitengebied. Van gezellige hoekjes en zitplekken tot complete tuinen inclusief beplanting en verlichting. Als ervaren tuinarchitect - o.a. voor Eigen Huis & Tuin - reist Huib Schuttel het hele land door, om vervolgens de meest sfeervolle tuinen te ontwerpen aan zijn tekentafel in Sint-Michielsgestel. Speciaal voor ons heeft hij zijn favoriete tuinontwerpen opgezocht, legt hij uit hoe een ontwerp tot stand komt en vertelt hij over de nieuwste tuintrends. Eén waarschuwing vooraf: na dit blog wil je dat de buitenboel op de schop gaat… dat willen we wel even gezegd hebben.

Van vraag tot aanbod

“Het begint allemaal met de klant die me benadert. Vervolgens vraag ik naar het budget en krijgt de klant een indicatie van de ontwerpkosten. De volgende stap is dat mensen een moodboard maken en ik persoonlijk bij ze langsga om de tuin te bekijken en hun wensen helder te krijgen. Hoe zouden ze de tuin zelf indelen? Hoe draait de zon, hoe gaan ze de tuin straks gebruiken en willen ze een loungehoek, eettafel of allebei?

Dit alles neem ik mee naar mijn schetstafel en binnen een paar weken hebben ze een persoonlijk ontwerp in hun mailbox. Dit is inclusief verlichtings- en beplantingsplan en materiaallijst. Willen ze dat wij de tuin niet alleen ontwerpen maar ook aanleggen? Dan maken we ook daar een offerte voor. We hebben drie allround hoveniers in dienst, die al tot het najaar volgepland zitten.”

schets tuinarchitect
tips tuinarchitect

Teken- en tv-talent

“Ik doe dit werk al vanaf mijn vijftiende. Of eigenlijk was ik op mijn achtste al aan het voorsorteren, toen ontwierp ik namelijk de schooltuin! Wat ik anders doe dan veel anderen, is dat ik alles nog met de hand teken. Er komt geen computer aan te pas. Mijn tv-debuut maakte ik bij het programma Meer Tuinplezier op Nederland 1. En zo’n 19 jaar geleden – toen Rob Verlinden en Nico Zwinkels stopten – begon ik bij Eigen Huis & Tuin als hovenier. Een jaar later vroeg RTL me alle tuinen te gaan ontwerpen, wat ik 17 jaar lang gedaan heb. Het was tijdens een van deze make-overs voor EH&T dat ik nofruit voor ’t eerst tegen het lijf liep.

Sinds vorig jaar heeft EH&T een nieuwe vorm en heet het Eigen Huis & Tuin Lekker Leven. Ook nu het om kleinere tuinprojecten gaat en ik bijvoorbeeld aparte hoekjes, zitmeubels en buitenkeukens ontwerp, is het werk nog altijd leuk! Dat komt vooral omdat ik altijd de vrije hand krijg en niet aan bepaalde sponsoren vastzit. Andere programma’s waar ik als ontwerper aan meegewerkt heb, zijn House Rules Holland, Villa Morero, Koffietijd en De Grote Tuinverbouwing met Lodewijk Hoekstra.”

hangstoel tuin

Groen centraal

“Veel tuinarchitecten zitten vast in een bepaald stramien, ze ontwerpen vaak hetzelfde type tuin. Bij mij is dat niet zo. De ene keer wordt het een strakke tuin, de andere keer Ibiza-style; het is maar net wat de klant wil. Wat wel een soort van vaststaat, is dat minimaal 40% van de tuin moet bestaan uit bomen en planten. In de andere 60% vind je dan vlonders, bestrating en zitplekken. Komt er ook gras in de tuin? Dan ga ik zelfs voor 60% groen.

 

En nee, je hoeft echt geen tuinierder in hart en nieren te zijn om een mooie tuin te hebben! Met wat onderhoudstips van Google en je tuinontwerper kom je al een heel eind. Hagen snoei je bijvoorbeeld rondom de langste dag van het jaar. En struiken die je in de winter smal snoeit, staan in het voorjaar weer vol met bloemen.”

tips tuinarchitect
tuintafel in grind

De plek van de zitplek

“Een van de eerste vragen is altijd: op welke momenten wil je in de tuin zitten en wat wil je op die momenten doen? Het is van belang te weten of je uren wilt loungen met vrienden, lekker wilt tafelen of juist een plekje wilt voor je eerste kopje koffie in de ochtend. Over het algemeen denken mensen altijd dat ze in de zon willen zitten en een huis met tuin op het zuiden willen. Terwijl ze in de praktijk dan juist alles bedenken om schaduw te creëren, want uiteindelijk vindt niemand het fijn om uren achter elkaar in de bakkende zon te zitten.

 

Een soort basisregel is: eten in de schaduw, loungen in de zon. Je zult mij dus niet snel de eettafel naast de loungebank zien tekenen, tenzij er een dakboom of parasolboom bij komt kijken, dat kan natuurlijk ook. Een knus plekje voor twee, om bijvoorbeeld je ochtendkoffie te drinken, bevindt zich bij voorkeur weer in de zon. Gelukkig willen de meeste mensen meerdere zitplekken, dus hier komen we altijd wel uit.”

loungebank tuin
tips tuinarchitect

Tuintrends van dit moment

Reagerend op de vraag wat er momenteel hip is in tuinland, schraapt Huib eens goed zijn keel. “Vroeger had je vooral Barbapapa-tuinen: een rond terrasje voor, hetzelfde rondje achter en een paadje ertussen. Gelukkig is dat nu wel anders!”

1. Organische vormen

De hele strakke taxusblokken en hagen vervallen. We gaan terug naar het organische, hetzij met planten, hetzij met organisch geknipte vormen in een beuk of taxus. De standaard ronde terrasjes maken plaats voor speelse lijnen en in plaats van strakke en verhoogde borders kiezen we liever voor een pad met halfsteens tegels met aan de zijkant ruimte voor planten.

2. Overkapping met groen dak

De overkapping is een blijvertje, al zijn we er intussen achter dat een dicht dak wel heel benauwend is en gaan we anno 2021 voor een lichtstraat. We willen ook meer en meer groene daken. Dan zie je van bovenaf gezellig groen in plaats van een zwart vlak én het is goed voor de biodiversiteit. De pergola maakt een echte comeback.

tuintips groen dak

3. Prairiebeplanting

Steeds meer mensen vervangen tegelmassa door groen en willen weer bloemen in de tuin. Wilde en kleurrijke bloemenmengsels, het liefst zien we alles door elkaar. En wat ook anders is dan voorheen: we zetten plantjes dicht bij elkaar in plaats van dat we er een halve meter tussen laten. Opvullen dus die handel! Scheelt ook nog eens schoffelen.

siergrassen planten

4. Verticaal tuinieren

Zelf groente en kruiden kweken is hot. Een kruidenwand met planten erin? Daar wordt vaak om gevraagd.

tuintips verticaal tuinieren

5. Vuurtje stoken

Een stookplek staat op menig verlanglijstje. Sterker nog: bij 90% van de tuinen krijg ik een aanvraag voor een kachel of vuurschaal. Uiteindelijk blijft de helft hiervan over, omdat onderschat wordt hoeveel last de buren kunnen hebben van jouw rook en houtskooluitstoot. Zeker in woonwijken is het advies: stook niet dagelijks, zo voorkom je burenruzies. Of neem een gashaard, die geeft geen overlast.

kachel tuin

6. Groene tuinafscheidingen

Veel mensen denken dat een groene schutting veel duurder is dan steen of hout en dat het járen duurt voordat je de buurman niet meer continu ziet. Terwijl dat niet zo hoeft te zijn! Steeds vaker wordt voor een combi van groen blijvende en bloeiende planten gekozen. Je gaat als volgt te werk: zet eikenhouten palen, span daar betongaas tegenaan en laat er een mix van klimplanten tegenaan groeien. Binnen een jaar heb je een gevulde groene schutting. Neem bijvoorbeeld groen blijvende clematis, die groeit tot tweeënhalve meter in een jaar tijd. Of Toscaanse jasmijn: ook die groeit in één jaar tijd tot twee meter. Heb je meer geld en minder geduld? Dan kun je ook kant-en-klare hagen kopen. Bamboe en grassoorten zijn ook aardig in trek. Deze worden vaak als alternatief voor de traditionele leilindes gebruikt.

kant en klare haag

7. Mediterrane planten en tegels

Omdat onze winters relatief zacht zijn, is er steeds meer vraag naar mediterrane planten als olijfbomen en palmen. Ook in tegels met motieven zie je het mediterrane karakter terug. We krijgen er een vakantiegevoel van, denk ik.

mediterrane tuin

Kussens en accessoires

“Kussens en accessoires noem ik bewust geen trend, omdat deze van alle tijden zijn. In de loop der jaren heb ik al heel wat palletbankjes en houten en stalen banken gebouwd, waar nofruit dan de maatkussens voor maakt natuurlijk. Ik adviseer mensen meestal een basiskleur voor hun tuinkussens. Met kleur in losse sierkussens en accessoires als vazen en lampionnetjes is dan lekker te variëren per seizoen. De grote spiegels die je vroeger veel zag, zijn tegenwoordig vervangen door meerdere ronde spiegeltjes met hetzelfde verruimende effect. En tuinposters en muurschilderingen? Die zouden ze van mij mogen verbieden, daar houd ik niet van.”

kussens op maat

Trots op elke tuin

Een tuin die ik niet snel zal vergeten, is de New York Chic tuin die ik vorig jaar ontwierp voor EH&T. Het regende Wows en Ohhhs op social media en ook de bladen stonden er vol mee. Omdat ik van de standaard schutting af wil, werkte ik hier met een lattenwand met zwart doek erachter. Om de vijf centimeter zit een latje. Dat geeft een strak effect, terwijl het toch een keer wat anders is. Een totaal andere tuin van mij is rond in plaats van strak aangelegd. Het zal zo’n acht jaar geleden zijn dat ik de zitplek rondom een vuurschaal ontwierp. Deze tuin is wereldwijd wel 1000 keer gekopieerd! Dat ik steeds weer verschillende dingen mag proberen en mensen blij maak, maakt mijn werk tot het leukste werk dat er is.”

ontwerp huib schuttel
ronde kussens
Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Pinterest
Deel op WhatsApp

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Plaats Reactie