MIJN ONTWERP #28: handmade hoekbank

Roos Boere

Luxe zitje onder de overkapping

Roos Boere kunst

De grote, open overkapping bij hun nieuwe, oude huis schreeuwde om een update. Bovendien wilden Roos Boere en haar vriend er een beschutte zitplek én een schuurtje onder maken. En dus gingen ze na vorige zomer in de weer met houten platen, hamer, muurvuller en verf. Het resultaat zie je op de foto’s. De zomer kan wat hen betreft niet lang genoeg duren!

Op een zonnige zondagmiddag

De overkapping die er stond was een open hok, dat wilden we graag dicht maken. Rechts is nu een schuurtje, links vind je de zithoek met bank, haard, tv en zitnis. “Nadat we eerst in huis alles af hadden gemaakt – de tuin stond tot dan toe niet op de eerste plek – zaten we op een zondagmiddag buiten. We keken elkaar aan en zeiden ‘dat plekje moet nú eens af!’ We raceten naar de bouwmarkt die nog net open was en zijn diezelfde dag nog begonnen aan onze buitenwoonkamer. In oktober was-ie af.” 

Binnengevoel

Een schutting als zijwand vonden we niks, daarom gebruikten we grote houten platen die we dicht gekit hebben. Zo lijkt het op een binnenmuur. We verfden de wand in de beigetint die we ook binnen gebruikt hebben. Voor de vloer wilden we een opstapje en kochten we houten vlonders, dat zit wat gezelliger dan op de stenen. En de vuurtafel op gas? Daar kun je de hele avond bij zitten zonder dat je het koud krijgt! Omdat we binnen geen open haard konden realiseren, wilden we er buiten eentje. Eentje die geen overlast geeft voor de buren, want van de vuurkorf die we voorheen hadden waren ze allesbehalve fan. De gastank kost wel wat, maar dat hebben we er graag voor over.” 

handmade hoekbank
nisje in overkapping

Gedrieën aan de klus

Vanuit het balkon van ons appartement hadden we onze oude palletbank meegenomen. Na één zomer constateerden we dat een zithoek op dit plekje in de tuin ons wel beviel, dus we besloten een nieuwe bank te maken. De palletbank weggooien zou zonde zijn, en dus gebruikten we hem als basis voor de nieuwe. We maakten de pallets smaller en met houten platen maakten we er een geheel met de muur van. Alle gaten dichtsmeren was echt een megaklus! Míjn klus trouwens meestal, want mijn vriend en zijn vader stortten zich op het grovere werk met zaag en boormachine. Zo werd de bank echt een project van ons drieën. 

Qua kussendikte ben ik eerst gaan meten hoe hoog ik wilde zitten

Maatkussens in míjn kleur

Omdat de bank zelfgemaakt is, waren maatkussens een must. Op Insta kwam ik nofruit tegen en ik zag meteen de voordelen. Nu kon ik niet alleen de maat maar ook de kleur en stof zelf kiezen. Ik vroeg veel stalen op. Van beige en bruintinten tot zwart. Uiteindelijk koos ik niet voor beige, dat hebben we al zoveel. Zwart werd het ook niet, want licht en fris heeft toch mijn voorkeur. Bovendien hebben we al best veel zwart in de tuin, zoals de vlonder, tafel en schuurdeur. Het werd een zandtint -Sunbrella Solids Arbor Pebble- iets donkerder dan beige, die mooi afsteekt bij de muren en de bank.  

handmade hoekbank

Online opmeettips

Qua kussendikte ben ik eerst gaan meten hoe hoog ik wilde zitten. De combi van het lage bankje en de oude kussens die er tijdelijk op lagen, was namelijk te laag. Terwijl ik keurig het handige stappenplan op de nofruit website volgde, koos ik voor dikke zitkussens. Nu zitten we precies op goede hoogte, voel je de houten bank nooit en het oogt lekker chic vind ik. Wat betreft vulling en soort stof hoefde ik nergens rekening mee te houden, want mijn kussens liggen altijd overdekt.  

Geluksvogels

Terugkijkend hebben we aardig wat gedaan aan dit huis, ook al hadden de vorige bewoners al een groot deel verbouwd en gemoderniseerd. Helaas voor hen maar gelukkig voor ons gingen ze uit elkaar toen het meeste werk erop zat, haha. Wij kochten het jarendertighuis in september 2020, nadat we als een blok gevallen waren voor het karakter en tot twee keer toe het geluk hadden dat mensen vóór ons de financiering niet rond kregen! Door een flinke portie geluk werd het toch van ons. Het heeft zo moeten zijn.”

Roos Boere interior

Handen uit de mouwen

De originele deuren boven en het balkenplafond hadden de vorige eigenaren gelukkig laten zitten. Verder hadden ze uitgebouwd, een eikenhouten vloer gelegd beneden en stalen deuren geplaatst. Top! Wat zij en ook wij later hebben laten zitten, is het authentieke glas-in-loodraam bij de voordeur. Daardoor is het koud in de gang, maar dat deert niet. De sierlijsten op het plafond hadden onze voorgangers helaas weggehaald, die hebben we zelf weer toegevoegd. Verder hebben we boven een nieuwe vloer gelegd en veel geverfd. De keuken, trap, voordeur en kozijnen kregen allemaal een flinke lik zwart. Ook maakten we een nis voor de tv, hiervoor verlengden mijn vriend en schoonvader een muurtje.  

Modern meets jaren dertig

Onze interieurstijl is vrij modern, dat geeft een mooi contrast met de oude elementen. Bij de inrichting heb ik veel wit en lichte zandtinten gebruikt en zwarte details toegevoegd. Ik merk dat ik nu meer en meer van het zwart afstap en voor aardetinten kies. Toen we dit huis betrokken, heb ik een Insta account aangemaakt waarop ik foto’s van de verbouwing en gezellige DIY’s deelde. De volgersaantallen stegen en toen ik ook mijn experimentele, zelfgemaakte kunst ging delen, vlogen de reacties me helemaal om de oren. Mensen vroegen of ik zoiets ook voor hen kon maken en van het een kwam het ander. Tien maanden geleden begon ik met RBinterior en het loopt zo goed dat ik vorige week mijn baan heb opgezegd!” 

Betaalbare, persoonlijke kunst

De kunst die Roos maakt is modern en betaalbaar. “Ik werk met katoen. Daar maak ik vouwen in en vervolgens maak ik het geheel hard met een bepaald soort lijm. Met de vraag ‘ik heb nog een lakentje liggen, wil jij daar voor mij iets moois van maken?’ bracht mijn moeder me op het idee ook te gaan werken met stoffen die mensen me opsturen. En dat slaat enorm aan! Zo maakte ik al kunstwerken van babylakentjes, verknipte ik een trouwjurk en verwerk ik regelmatig kleding van overleden dierbaren. Dat mijn kunst voor velen een mooie, tastbare herinnering is, maakt me erg trots. Ik krijg het drukker en drukker, dus je snapt nu vast extra goed waarom we geïnvesteerd hebben in een fijne zitplek onder de overkapping. Even uitrusten na een kunstwerk en dóór!” 

 

Meer over Roos’ kunstwerken, die al vanaf 65 euro te krijgen zijn, vind je op haar Insta account RBinterior. 

Roos Boere kunst
Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Pinterest
Deel op WhatsApp

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Plaats Reactie