DUURZAAM ZITTEN IN DE TWEEDEHANDS KAS

Casper van Zilverblauw

Ken je die roze Evian kratten als bijzettafel? Die retro lichtbakken met letters? Het begon allemaal bij Casper Boot en Anki Wijnen van Zilverblauw uit Oisterwijk. Deze creatievelingen houden ervan gebruikte meubels en producten nieuw leven in te blazen en geven de voorkeur aan tweedehands boven nieuw. Niet zo gek dus dat ze voor het bekleden van hun oude hoekbank ja zeiden tegen onze nieuwe stof, gemaakt van recyclede petflessen.

Zittend op deze groene bank in hun zelf gebouwde tuinkas – tussen de kippen en gezellig bij de kachel – geven ze vandaag even geen fotografieworkshop, social media advies of tuininspiratie. Nee, Casper gaat er eens goed voor zitten en vertelt ons over hun groene manier van leven. Die – eerlijk is eerlijk – aanstekelijk werkt.

Zelfgemaakte tuinkamer

“Vierenhalf jaar geleden zijn we hier komen wonen. Omdat we graag maximaal contact hebben met het groen buiten, stond een tuinkamer hoog op ons wensenlijstje. Anki vond deze kas op Marktplaats en we zagen direct mogelijkheden! Ter plekke braken we hem af en we reden drie keer op en neer om alle delen hier te krijgen. Het ding is maar liefst 8 x 6 meter en 3,5 meter hoog. 

Vervolgens hebben we er een half jaar over gedaan om de kas in elkaar te zetten. Het was midden in coronatijd dus we hadden op zich alle tijd. Maar toch. Fundering, stroom en water; het was een flinke klus. Maar het is ons gelukt. Sinds een maand of zes is hij af en hebben we hier het echte huiskamergevoel. Precies zoals we het bedoeld hadden.” 

Tweedehands inrichting

“Bij het opknappen van de kas hebben we veel tweedehands materialen en goedkope of gratis spullen gebruikt. Alles nieuw kopen vinden we simpelweg zonde, dat doen al genoeg mensen in de wereld. Om deze reden houden we enorm van ruilen en hergebruiken. We hebben meerdere handige mensen in ons netwerk en we helpen elkaar regelmatig. Zo had ik nog een oud granito aanrechtblad liggen dat ik ooit van een vriend had gekregen. Dat kwam nu mooi van pas voor de keuken. We maakten zelf een onderframe, betegelden het met simpele vierkant witte tegeltjes en voilà.  

Ons greenhouse vroeg natuurlijk ook om een lekkere zitplek. Buiten op het gras hadden we nog een hoekbank staan, ooit opgehaald bij mensen in Tilburg. De bank past precies in het hoekje van de kas waar de zon altijd schijnt. Het enige minpuntje waren de kussens die echt op waren. Er zaten verfvlekken op de stof en het schuim was de naam schuim niet meer waardig. Maar goed, voor nu was het prima. Die kussens zouden we ooit nog wel vervangen.” 

“Revyva, zo heet-ie. Gemaakt van 100% recyclede petflessen. Past dat even bij onze visie van hergebruiken!

Misplaatste bank

“Op Instagram plaatste ik geregeld updates van de verbouwing van de kas, en toen Roxanne van nofruit onze bank spotte op een van de foto’s kon ze het niet laten. ‘Die bank past er echt niet bij!’, zo luidde haar berichtje. We kennen Roxanne uit de tijd dat ze nog bloemist was hier in het dorp. Toen ze bij nofruit ging werken, zijn we het bedrijf gaan volgen.  

Roxanne had natuurlijk een punt, die bank zag er niet uit. Bij elke foto die we maakten probeerden we de bank er niet al te zichtbaar op te zetten, dat zegt genoeg. Toen Roxanne een week later bij ons binnenstapte om door te pakken, waren we dus een en al oor. Want – hoe passend – ze hadden net een nieuwe duurzame stof binnen die écht wat voor ons was.” 

Kussens van petflessen

Revyva, zo heet-ie. Gemaakt van 100% recyclede petflessen. Past dat even bij onze visie van hergebruiken! Omdat we het dan ook meteen goed wilden doen, hebben we niet alleen de stof laten vernieuwen maar de hele kussens. Van nofruit kregen we een lijstje waarop we allerlei maten moesten invullen van de bank zonder kussens. Ze adviseerden ons over de soort vulling, de dikte en schuinte van de rugkussens.  

Voor de kleur hadden we een paar opties. Roze lag het meest voor de hand, dat is onze favo kleur voor in huis. We hebben zelfs een roze kamer en voordeur! Ook uit onze Insta poll, waarbij we mensen vroegen welke kleur het volgens hen ging worden, kwam overduidelijk roze. Toch gingen we voor groen. Of beter gezegd: Anki koos groen. Zij is de kleur- en interieurkenner hier in huis en ik heb inmiddels geleerd op haar oordeel te vertrouwen. Het groen past perfect hier, het verbindt binnen met buiten. Ik weet nog dat ik de kussens uitpakte en een foto appte naar Anki. ‘Geweldig, nu is het af’, typte 

Chillruimte en werkplek

“We gebruiken de kas zowel privé als zakelijk. Onze jongste zoon ligt vaak te gamen op de bank, ik werk hier regelmatig aan podcasts over het vergroenen van je tuin en we geven sinds kort lezingen en workshops in deze ruimte. Om onze klanten en andere geïnteresseerden de hele dag door in huis te ontvangen, gaat wat ver. Ook onze kinderen stellen enige privacy wel op prijs, dus deze ruimte in de tuin is dé oplossing nu we in het postcoronatijdperk weer los mogen. 

Mensen komen vaak bij ons om te leren fotograferen, met name interieurfotografie staat centraal. We merken dat klanten, eenmaal hier, het hele verhaal over onze kas willen horen. Welke kleur verf heb je in dat hoekje gebruikt? Hoe kan ik thuis ook zoiets maken? Ze gaan vol ideeën en inspiratie naar huis. Ook onze opvattingen over duurzaamheid en leven in harmonie met de natuur worden overgenomen. Gaaf dat we steeds meer mensen meekrijgen.” 

Extra zit- of ligplek

“Of het nu gaat om kleuren, materialen of losse producten; we kiezen ze niet omdat ze hip zijn. Sterker nog, wij lopen voor op de massa en maken dingen juist hip! Vaak genoeg hebben we ‘gekke’ keuzes gemaakt, om vijf jaar later te constateren die iedereen het heeft. Zo is de hype voor roze Evian kratjes bij ons begonnen. Anki vond het een mooi designobject en importeerde er een aantal om tafeltjes van maken. Het werd een hype en je ziet ze nu overal.  

Die lichtbakken met letters zijn ook zoiets. Wij haalden ze tien jaar terug tweedehands uit Amerika en begonnen ermee toen nog niemand ze had. We dachten erover om ze te vermarkten en door te ontwikkelen, maar dat bleek toch wat te complex. Een half jaar later liepen we de Hema en Action in en lagen ze volop in de schappen.”  

“Van alles wat Anki en ik doen, is onze groene levensfilosofie de basis."

Red een legkip

Over Kwantum en kippen

“Een leerzaam project was onze samenwerking met Kwantum een paar jaar terug.  Ik ben eigenlijk grafisch vormgever maar werd ineens productontwerper. Samen met twee andere influencers mochten we een lijn met kussens, lampen en servies ontwerpen onder de naam WOWN. Toen we voor het eerst daar op kantoor kwamen, zagen we foto’s van ons eigen blog op hun moodboard hangen, haha. Ook zij halen hun inspiratie dus van Insta en andere social media.  

 

Sinds kort zijn Anki en ik ook kipfluencers. Ken je ‘Red een legkip’? Zij helpen afgedankte, kale kippen die niet genoeg eieren meer leggen aan een nieuw onderkomen. Inmiddels hebben wij vijf van die kippen rondlopen hier, die er in no time stukken beter uitzien en hartstikke sociaal zijn. De hashtag #kipfluencer werd voorheen gebruikt door en voor mensen die kip klaarmaakten en opaten. Wij hebben hem gekaapt en steeds meer volgers nemen het over. Dat wij geen vlees eten, mag duidelijk zijn.” 

Creatief en positief de toekomst in

“Van alles wat Anki en ik doen, is onze groene levensfilosofie de basis. We doen alles in eerste instantie omdat we het leuk en mooi vinden, maar willen vooral ook iets moois achterlaten voor onze kinderen. Anki is de interieurfotografe, ik maak tegenwoordig podcasts over tuinvergroening onder de naam Tuinbroekies. Hier heb ik ook het boek ‘Je eigen paradijs’ over geschreven toen ik tijd over had in de coronacrisis.  

 

Hoe klote corona ook was – we konden twee jaar lang geen workshops geven – het heeft ons ook veel gebracht. Als we al die tijd niet hadden gehad, hadden we nu de kas niet in gebruik! We staan sowieso wel positief in het leven. Als je iets niet meer mag of kunt, moet je iets anders verzinnen. Gaat het één niet, dan focus je op iets anders. Voor ons werkt dat motto perfect.” 

Vind je het leuk om meer verhalen over bijzondere zitplekken te lezen? Ga dan zeker naar de rubriek Waar zit jij? en lees bijvoorbeeld het verhaal over de 4×4 brandweerwagen die omgebouwd werd tot luxe reisauto met bijbehorende comfortabele zitplek.

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Pinterest
Deel op WhatsApp

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Plaats Reactie