Zijn nieuwe camper, waar hij 4,5 maand fulltime aan gebouwd heeft, is eindelijk af! Dat betekent dat Paul Visser uit Eindhoven klaar is voor een nieuwe wereldreis; bestemming Tibet lijkt hem wel wat dit keer. Wat reizen met een camper zo bijzonder maakt en wat voor avonturen Paul onderweg beleeft? Waar hij op let bij het verbouwen van campers en hoe belangrijk de zithoek is voor deze rondreizende dertiger? Lees mee en je weet ‘t!
De Mercedes Sprinter is alweer de vijfde of zesde camper die Paul verbouwd heeft. “Het is de hoogste tijd mijn volgende wens uit te laten komen. Deze zomer – ik denk als ik mijn coronavaccinatie heb gehad – wil ik richting de Balkan rijden om ooit in Noord-India en Tibet te arriveren. Aan vooraf plannen, routes uitstippelen en camperplaatsen reserveren doe ik niet echt. Er is altijd een weg en ik hou van vrij zijn.”
Way of life
Het camperleven begon in 2018, toen Paul ontslag nam op zijn werk. Zonder plan knapte hij een camper op, zette hem op de boot naar Canada, verhuurde zijn huis en doorkruiste Noord-Amerika op de bonnefooi. “Toen mijn camper daar kapot ging, heb ik hem verkocht. Om vervolgens verder te trekken naar Zuid-Amerika en te constateren dat rondreizen zonder huisje op wielen een stuk minder relaxed is!”
Het werd dus weer Nederland. “Voordat ik terug was op Nederlandse bodem had ik alweer een volgend project gekocht. Zonder deze ooit gezien te hebben, heb ik een vriend een Land Cruiser in Luxemburg laten kopen en daarna geschikt gemaakt voor een trip naar Mongolië. Uiteindelijk ging die reis niet door omdat ik dacht toe te zijn aan een wat rustigere levensstijl, maar binnen twee weken nadat ik de Land Cruiser verkocht had jeukte het alweer. Omdat geen enkele camper aan al mijn wensen voldeed, besloot ik er eentje zelf te gaan bouwen.”
Busje bouwen
“Dat klinkt natuurlijk supergaaf – en begrijp me goed, dat is het ook zeker! – maar toch houdt het meer in dan sommige mensen denken. Als je op Instagram kijkt, vliegen de hashtags #vanlife je om de oren. Mensen denken eventjes een Mercedes busje of Volkswagen Crafter om te bouwen en dat wordt ‘m dan. Nou, de praktijk is niet altijd even romantisch!
De kunst van het bouwen van een camper is compromissen sluiten en keuzes maken. Dat is een continue strijd, want het liefst wil je alles erin. Maar waar bouw je hem voor? Hoe gebruik je hem straks? Die vragen staan centraal, dat zeg ik ook altijd tegen mensen die me om advies vragen. Wil je erin wonen of ga je alleen weekendjes weg? Moet hij courant zijn voor verkoop op een later moment en gaan er kinderen mee of niet? Bij mijn eigen bussen focus ik altijd op full time living voor langere tijd. Huiselijkheid is belangrijk.”
Camper checklist
“Met stip bovenaan mijn eisenlijst staat een goed en groot bed. Slapen beschouw ik als een van mijn hobby’s, en wil je ontspannen kunnen rijden en je humeur en gezondheid op peil houden dan is het ook wel een must. Meteen daaronder staat een fijne, vaste zithoek met tafel. Geloof mij, als ‘t dagen achter elkaar regent wil je lekker binnen kunnen zitten! En als je partner langer in bed blijft liggen, wil je niet buiten hoeven wachten totdat je bed weer omgebouwd kan worden tot zithoek. Verder staan een fatsoenlijke aanrechtruimte, smart tv (we need our Netflix!) en heteluchtverwarming standaard op het lijstje. In deze camper heb ik zelfs vloerverwarming gemaakt, omdat ik graag op blote voeten loop. En ja, ik heb ook een blender, broodrooster en espressoapparaat aan boord. Waarom niet?
Omdat deze bus een polyester opbouw en vierkante vorm heeft, was hij fijn in te delen. In plaats van zoveel mogelijk kastruimte rondom heb ik geen enkele gesloten bovenkast gebouwd. Zo blijft het lekker ruimtelijk en hoe meer kasten hoe meer (gewicht) je meeneemt… Verder heb ik gekozen voor een warme douche buiten, in de vorm van een pop-up tentje in douchecabine variant. Een douche binnen heb ik één keer geprobeerd, maar daar lever je erg veel ruimte voor in en het zorgt voor veel vocht in de kleine ruimte. De douche is toen uiteindelijk mijn berging geworden. Nee, die ruimte gebruik ik liever voor extra zitplekken.”
"Je moet genieten van het feit dat je geen planning hebt. Ik word zenuwachtig als er te veel vaststaat. Ik word rustig van onrust."
Nofruit groupie
“Voor alle busjes die ik tot nu toe gehad heb, liet ik nofruit kussens maken. Ik stuur ook vaak andere kampeerders door naar nofruit, ik ben nu eenmaal erg tevreden. Ik bouw natuurlijk alles op maat, en dan is het fijn als ik specifieke vormen en afmetingen kan doorgeven. Ook over de kwaliteit ben ik te spreken. Aangezien ik via mijn bank mijn bed in klim en dus vaak op de kussens sta, is die erg belangrijk. Wat kleur, vulling en dikte betreft ga ik al vier bussen lang voor dezelfde zitkussens. Antraciet, want daar zie je niet alles op. Afwasbaar, want ik moet er in zwembroek en met zandvoeten op kunnen ploffen en eens een keer een drankje of eten kunnen morsen. En last but not least: ik ga voor net wat dikker dan standaard, zodat het ook als logeermatras kan fungeren.”
Soort zoekt soort
“In al die jaren heb ik inmiddels een kring met ‘vanlife’ vrienden opgebouwd. Sommige gelijkgestemden vond ik via Instagram, met hen deel ik bestemmingen en ervaringen. Ook en route kom ik snel in contact met anderen. Zo was ik een keer in Canada en zag ik op de app een goede plek om te overnachten. Op weg naar het kleine bergdorpje zat er de hele tijd een auto achter me. Eenmaal gestopt en mijn stoel en biertje uitgepakt, komt de auto recht op me af rijden. ‘Ben jij Nederlands?’, klonk het. Bleek dat die man daar was gaan wonen en het eeuwen geleden was dat hij een Nederlands kenteken had gezien. Of ik even wilde kletsen. Nou, uiteindelijk belandde ik met mijn camper in zijn achtertuin en zat ik letterlijk tussen de beren. Awesome.”
Fluid future plans
“Ooit ga ik in een zeewaardige, mooie boot de wereld rond. Dat lijkt me het ultieme gevoel van vrijheid en je komt op de meest epic plekken. Omdat ik alleen reis, hoef ik met niets en niemand rekening te houden. Ik heb wel eens vrienden gehad die een tijdje mee reisden, maar na een aantal weken hebben veel mensen toch zoiets van ‘ik weet niet of het echt mijn ding is’. Je moet genieten van het feit dat je geen planning hebt. Dat is ook de reden dat ik jaren terug ontslag genomen heb; ik word zenuwachtig als er te veel vaststaat. Ik word rustig van onrust.” Hé, en vind je het leuk om het camperleven van Paul te volgen? Check dan zijn Instagramaccount!