Stoelen. Ze zijn er in alle soorten, maten, vormen en kleuren. En dat ze heus niet alleen om op te zitten zijn, bewijst het Centraal Museum in Utrecht maar weer eens. Zoals ze daar zeggen: de stoel verdient een ode. De ene keer dient hij als praktisch meubelstuk. De andere keer als experiment, verhalenverteller, verbinder van culturen, maatschappelijke metafoor, statussymbool of kunstobject. Ze wijden momenteel dan ook een tentoonstelling aan de stoel, genaamd ‘Stoel neemt stelling’. Tot 14 januari 2023 kan ook jíj́ gaan kijken naar meer dan 100 spraakmakende, onverwachte stoelen. We hebben de 5 meest bijzondere en opvallendste stoelen voor je op een rijtje gezet.
Leuke tip voor de kerstvakantie!
1. Stoelen van de straat
Het begint al als je je jas ophangt. In de garderobe van het museum ligt je jas namelijk op een afgedankte stoel, die ooit in Utrecht van de straat is geplukt. De stoelen hebben een tweede leven gekregen van ontwerper Joost van Bleiswijk. Het verhaal achter elke stoel ontdek je ter plekke. Gaaf!
2. Nedermarokkaanse stoel
Een van onze favorieten: de kleurrijke en zachte stoel van Mina Abouzahra. Deze vrouw brengt de Nederlandse en Marokkaanse cultuur bij elkaar, door een sobere Nederlandse stoel een handgeweven Marokkaans jasje te geven. We like.
3. Vrouwvriendelijke stoel
Ook heel spraakmakend is de stoel ‘A Basic Instinct’ van Anna Aagaard Jensen. Vrouwen mogen plaatsnemen op een van de aanwezige stoelen en ervaren dat wijdbeens zitten ze in hun kracht zet en ruimte laat innemen. Power to the women dus. Hoe kunnen we het daar niet mee eens zijn?
4. Ingepakte stoel
Met de Wrapped Arm Chair laten Christo en Jeanne–Claude zien dat ieder alledaags object ingepakt kan worden, als voorbereiding op een grote symbolische reis. De inhoud van het pakket bedekken was voor deze heren ook een manier om duidelijk te maken dat we doorgeslagen zijn in materialisering en te veel consumeren met z’n allen.
5. De stoel in de context
One and Three Chairs van Joseph Kosuth is een klassieker uit de jaren zestig, maar wat ons betreft nog steeds van deze tijd. Het kunstwerk bevat een stoel, een foto van diezelfde stoel en een uitvergrote definitie van het woord ‘stoel’. Het laat de relatie tussen taal, beeld en context zien. Nu staat het kunstwerk in Utrecht, maar als het werk ergens anders staat ziet het er iets anders uit. De foto laat namelijk altijd de stoel zien zoals hij in de actuele ruimte staat. Dit maakt het kunstwerk met de tijd en plaats dus steeds anders.
Hmm… interessant! Want ook voor onze zitplekken geldt natuurlijk dat de rest van het interieur mede bepaalt hoe gaaf het zitje wordt. Een doordenkertje deze, en op z’n tijd houden we daar wel van.
Maak je cultuurdagje compleet
Als je dan toch in het museum bent, vind je het misschien leuk om een lezing, rondleiding of filmvertoning mee te pikken. Check de website en ontdek wat er dit najaar allemaal te doen is rondom de stoel en meer. Voor kinderen is bijvoorbeeld het familiespel ‘Wat zien wij’ een leuke manier om spelenderwijs in aanraking te komen met kunst. Veel plezier!